Prevence není nikdy dost

31/10/2023

Naše škola byla součástí cvičení na CTR Uhy.

Po prvotním zvukovém signálu – sirény, byl v ZŠ vyhlášen poplach. Ředitelka školy zavolala na tísňovou linku 112 a nahlásila únik nebezpečných látek do ovzduší a pohřešované, pravděpodobně zraněné zaměstnance. Do 10 minut do ZŠ dojely všechny záchranné složky IZS. Hasiči Kralupy n.Vlt. – správa železnic, Dobrovolní hasiči Nelahozeves, policie ČR Mělník, RZS Mělník a hasiči – chemici.

Během zásahu došlo k zabezpečení zdraví žáků, zaměstnanců, uzavření budovy, nalezení 2 nezvěstných a zraněných osob, kterým RZS poskytla adekvátní pomoc a odvezla k dalšímu vyšetření. Na závěr zásahu nastoupili hasiči – chemici, kteří změřili kvalitu ovzduší a zkonstatovali, že nedošlo k úniku nebezpečných látek z CTR Uhy. Škola byla následně odvětrána a opět se stala pro všechny bezpečnou. Pro výborně spolupracující žáky byla připravena odměna v podobě prohlídky všech vozů IZS.

Velké poděkování patří všem zúčastněným, ale nejvíce koordinátorce zásahu por. Ing. Aleně Klobásové a jejím kolegyním z HZS Mělník. Dnes to byla škola hrou a zase další prima strávený den ve škole společně se složkami IZS.